Els banys de bosc

Continguts

L’ésser humà ha realitzat el canvi d’hàbitat de l’entorn natural a l’urbà en un termini de temps molt curt i no ha permès les adaptacions biològiques. Actualment tenim una població amb carència de contacte amb la natura i per això és tan important reactivar aquest vincle gràcies als banys de bosc.

Els banys de bosc o també anomenats Shinrin-yoku a la cultura japonesa són una pràctica meditativa contemplativa que connecta a les persones amb la natura i el seu enorme potencial guaridor. Consisteixen en passar temps a boscos amb el propòsit d’enfortir la salut, millorar el benestar i la felicitat. Mentre es passeja es realitzen tècniques de meditació i contemplació centrant l’atenció en els sentits i en l’experiència dins del bosc.

Què trobem al bosc?

D’entre els elements que constitueixen el bosc destaquem la vegetació, la fauna l’aigua i el sol.  La vegetació és l’element predominant a les teràpies de bosc. Només observant la forma, color i respirant l’olor, aporta nombrosos beneficis a les persones gràcies a la naturalesa dels nostres sentits. També augmenta la percepció del moment present i activa el mecanisme de restauració cognitiva. L’estada en aquests entorns equilibra l’actitud mental, facilita l’atenció i afavoreix el cicle de la son.

Banys de bosc Replantegem

Observar i escoltar l’aigua dins dels boscos millora l’ànim i afavoreix la restauració cognitiva. El seu so convida a la relaxació i el bany afavoreix l’equilibri del sistema nerviós central contra l’estrés i activitat del sistema nerviós parasimpàtic. És molt important la presència del sol, ja que es desencadenen processos biofísics independents a la visió. La interacció de la llum ambiental i les cèl·lules fotosensibles de la retina afecta directament als ritmes circadians i la cognició. El sol promou la síntesi de vitamina D, que aquesta a la vegada intervé en el pas de triptòfan a serotonina, que és coneguda com “l’hormona de la felicitat”. És per això que millora l’estat d’ànim donant sensació de benestar. De fet, l’absència de contacte amb el sol es relaciona amb la melanconia i la depressió. 

A part de tot aquest meravellós context, no ens podem oblidar de la considerable influència de les fitoncides, aquestes són substàncies volàtils antimicrobianes que emeten els arbres. Nombrosos estudis on han analitzat la seva funció conclouen que aquestes disminueixen la producció de cortisol, l’hormona de l’estrès, per tant, redueixen l’ansietat i s’afavoreixen una baixada de la pressió sanguínia. Un àmbit en el que hi ha molta recerca és en l’efecte d’aquestes fitoncides sobre el càncer. S’ha demostrat que enforteixen el sistema immunitari ja que  contribueixen a l’estimulació de les cèl·lules NK, que s’encarreguen de detectar i destruir les cèl.lules tumorals.

En resum, el conjunt d’elements amb l’afegit de les fitoncides, reporten molts beneficis per a qui practica els banys de bosc. Caminar i observar entorns naturals afavoreix la relaxació ja que fa disminuir significativament el pols cardíac i la pressió sanguínia, disminueix la concentració de cortisol i augmenta la de serotonina, donant la sensació de felicitat. A nivell cognitiu millora el rendiment i la creativitat També incrementa significativament l’activitat citolítica de les cèl·lules NK que lluiten contra cèl·lules cancerígenes i possibiliten la reducció de tumors.

Nombrosos estudis han demostrat aquests efectes sobre les persones que realitzen els banys de bosc i aquests beneficis comencen des del primer dia, així que rePLANTeja’t el teu temps i experimenta-ho tu mateix.

Si estàs interssat/da en fer un bany de bosc contacteu-nos a hola@replantegem.cat. Si ho preferiu podeu omplir aquest formulari.

Referències

Margaret M. Hansen *, Reo Jones and Kirsten Tocchini. Shinrin-Yoku (Forest Bathing) and Nature Therapy: A State-of-the-Art Review International Journal of Environmental Research and Public Health. 2017

Tsunetsugu, Y.; Park, B.J.; Miyazaki, Y. Trends in research related to “shinrin-yoku” (taking in the forest atmosphere or forest bathing) in Japan. Environ. Health Prev. Med. 2010

Baños de bosque: siente el poder curativo de la naturaleza, viva el shinrin yoku. 2018. M. Amos Clifford

Reencuentro en la naturaleza: Shinrin Yoku (baños de bosque) y el trastorno por déficit de naturaleza. 2018. P. Córdoba Acarreta

Recursos interessants

Tv3. L’ofici de viure: banys de bosc (2020)
Tv3. Els matins: Els efectes saludables dels banys de bosc (2017)
Canal youtube de l’ADENC. Xerrada Hora Cargol – Teràpies forestals: Banys de boscos (Shin-rin Yoku) (2020)

Els banys de bosc són una pràctica meditativa contemplativa que connecta a les persones amb la natura i el seu enorme potencial guaridor. Consisteixen en passar temps a boscos amb el propòsit d’enfortir la salut, millorar el benestar i la felicitat. Actualment tenim una població amb carència de contacte amb la natura i per això és tan important reactivar aquest vincle gràcies als banys de bosc.

Últims articles

Search
Replantegem

Banys de bosc

Si vols més informació sobre aquesta formació o ens vols contractar per fer-la omple aquest formulari i et respondrem tan aviat com sigui possible.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

Responsable:Mariona Ferrandiz Rovira (Replantegem)

Finalitat: Gestionar la sol·licitud que realitzes en aquest formulari, millorar els nostres serveis.

Legitimació: Consentiment de la persona interessada.

Destinataris: No es cediran a terceres excepte obligació legal.

Drets: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d’accés, rectificació, supressió, limitació, oposició i altres drets legalment establerst a través del següent email: mariona@replantegem.cat.

Informació addicional: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí.