Durant el curs 2023-2024 realitzem el projecte “Participa! Fes ciència ciutadana a Mollet del Vallès“, un projecte de l’Ajuntament de Mollet i el suport de la Diputació de Barcelona fet per Replantegem. El projecte consisteix en el disseny d’una estratègia de participació ciutadana ambiental basada en la ciència ciutadana que duri en el temps i pugui ser replicada en el futur. L’estratègia es centra en diversos àmbits relacionats amb la ciutat saludable: biodiversitat, qualitat de l’aire, paisatge sonor, espais d’estada, mobilitat i gestió de residus.
La ciutadania, una peça clau per al projecte
La iniciativa neix a partir del repte de transformar la ciutat en una ciutat saludable i més respectuosa amb el medi ambient. Té com a objectius formar i empoderar la ciutadania i augmentar les dades per tal que l’Ajuntament pugui prendre decisions adequades sobre la ciutat. Es treballa tant amb personal expert com els diferents grups d’edat de la ciutadania.
Tallers de biodiversitat -març i abril de 2024
Dins del projecte al març de 2024 s’ha començat una prova pilot centrada en l’àmbit de la biodiversitat que inclou dos grups diferents:
- Les persones grans usuàries de l’Espai Sant Jordi
- L’alumnat de 3r d’ESO de l’Escola Anselm Clavé
S’han realitzat tres tallers amb cada grup. Al primer es va presentar que és la biodiversitat i la ciència ciutadana; en el segon les aplicacions mòbils que s’utilitzen per determinar i classificar les diferents espècies de fauna i flora; i al tercer s’han treballat les estratègies de difusió que es poden usar per transmetre aquestes dades.
Passejada conscient – 26 de maig de 2024
El proper diumenge 28 d’abril de 2024 de 11h a 13h us proposem realitzar una passejada conscient per llegir la ciutat d’una altra manera! Una passejada conscient és una activitat dirigida a la ciutadania i consisteix en una passejada de 2h en la qual es convida a seguir una ruta guiada mentre es prenen dades objectives i subjectives de biodiversitat, paisatge sonor, qualitat de l’aire i qualitat de l’espai per les persones. A més, durant la passejada s’aporta informació a la ciutadania perquè presti especial atenció al seu entorn. La passejada es realitzarà amb personal propi de Replantegem però també tindrem la col·laboració del CREAF, el CTTC i LaSalle-Ramon Llull.
El recorregut començarà a les 11h davant de l’Ajuntament de Mollet i tindrà diverses parades (Mercat, Parc de les Pruneres, Parc de can Mulà i Mercat).
Utilització d’aplicacions de ciència ciutadana durant la prova pilot
Les espècies observades i identificades al llarg del temps s’enregistraren a l’aplicatiu iNaturalist. Aquesta plataforma és una eina de ciència ciutadana que permet geolocalitzar les observacions de biodiversitat i guardar-les al núvol. Al mateix temps, facilita l’aprenentatge i contribueix al coneixement científic global, ja que les dades s’emmagatzemen en repositoris de lliure accés. També s’utilitzen altres aplicacions com PlantNet (per la identificació de plantes), Merlin Bird ID (per la identificació dels ocells i els seus cants) i Google lens (molt útil per a la identificació d’invertebrats). Totes tres plataformes són eines que utilitzen la intel·ligència artificial per a proporcionar la possible identificació de l’espècie observada a l’usuari .
Com utilitzar les aplicacions?
Per a més informació consulteu al web de l’Ajuntament de Mollet.