Sant Boi Respira + Verd

Continguts

Sant Boi Respira + Verd pretén renaturalitzar els espais de la ciutat per incrementar la biodiversitat i així també millorar el benestar i salut de les persones. Aquest projecte s’està implementant en patis i parcs del municipi de Sant Boi amb la participació de la ciutadania, a través de sessions de dinamització en les que participa Replantegem.

En què consisteix Sant Boi Respira + Verd?

Sant Boi Respira + Verd vol aconseguir que Sant Boi albergui una vegetació de més qualitat, més connectada i millor distribuïda a través de la participació de la ciutadania. Així, també, vol consolidar les estructures verdes i blaves que milloren el benestar i salut dels habitants.

Per aconseguir-ho s’han fet activitats participatives i s’incrementaran i milloraran els espais verds de la ciutat. Això es farà mitjançant la creació i millora de parcs i vegetació del carrer, enverdint els patis escolars i millorant els horts urbans comunitaris. A més a més, es procurarà que totes aquestes estructures verdes estiguin connectades amb la resta d’entorns naturals de la ciutat. 

Quin és el nostre paper?

Dins d’aquest projecte, a Replantegem, durant l’estiu del 2024, vam conduir quatre sessions participatives a l’espai públic juntament amb la cooperativa Estel. Vam fer passejades i tallers per donar a conèixer el projecte i les accions que es faran als parcs i per involucrar a la ciutadania en la transformació. A l’espai Primer de maig, es va fer una passejada el 6 de juny i un taller el 13 de juny. A Torre del Sol, el dia 11 de juny, es va dur a terme un taller. A Puig del Castell, el 3 de juliol, es va fer una passejada. Al Palau Marianao i al Parc del Llor, el dia 20 de juny, es van realitzar passejades i tallers.

Com funcionen les dinamitzacions?

Les dinamitzacions consten d’una introducció, una passejada, un taller i la cloenda en què es prioritza tant la biodiversitat com la vida quotidiana dels ciutadans. Primer, es fa una introducció del programa i de la dinàmica de la sessió i una presentació dels participants. Abans de la passejada, es fa una exposició dels antecedents i condicions de l’espai a transformar i un recordatori de les reivindicacions generals sobre l’àrea. Després de la passejada, es fa un taller on es reflecteix la diagnosi, propostes, criteris i advertències de les solucions proposades en un panell conjunt. En la cloenda, hi ha una síntesi i seguiment de tot el que s’ha fet i es resoldran dubtes.

Dinamització de Sant Boi + Verd a l'interior
La imatge s’ha extret del vídeo de Sant Boi + Verd que podeu visualitzar més a baix.

Com són les passejades participatives?

La passejada que es fa als assistents de la dinamització consta de tres fases. En la primera, s’identifiquen altres éssers vius que es beneficien de la ciutat a part de les persones; en la segona, es pensa en les seves necessitats i requisits i, en la tercera, es proposen espais a modificar de l’àrea per acomodar-les als requisits identificats. L’objectiu és familiaritzar als ciutadans amb les espècies amb les quals cohabiten. Se’ls vol i fer comprendre les necessitats d’aquests animals i se’ls invita a col·laborar en el desenvolupament de propostes pel seu benestar, junt amb el de la comunitat.

Passejada de Sant Boi + Verd.
La imatge s’ha extret del vídeo de Sant Boi + Verd que podeu visualitzar més a baix.

Quins van ser els resultats de les sessions?

Després de les passejades i tallers, a cada espai van sortir necessitats i propostes de la comunitat i de la biodiversitat urbana. La nostra participació es centrava a identificar necessitats i generar propostes relacionades amb la biodiversitat.

Espai Primer de maig

A Primer de maig es va proposar la reducció de ciment i incorporació d’elements amb beneficis comunitaris. També es va plantejar habilitar un espai de cinema a la fresca i màquines d’exercicis. Fer l’espai més accessible, segur i inclusiu i eliminar places d’aparcament. Per afavorir la biodiversitat de ratpenats, ocells, papallones, granotes i llangardaixos es proposa plantar arbres i arbustos. Per aquesta fi, també se suggereix la instal·lació de caixes niu, abeuradors, pèrgoles, murs, hotels d’insectes i basses.

Espais Torre del Sol i Puig del Castell

A Puig del Castell es proposa planificar noves ombres, naturalitzar la zona d’aparcament, instal·lar espais d’estada de qualitat i millorar la percepció de seguretat. A Torre del Sol es proposa millorar la seguretat i l’accessibilitat i restaurar les parts degradades. Es vol fomentar les activitats comunitàries amb un rocòdrom, aparells d’exercici i un bar i un espai de teatre. Per la biodiversitat, es proposa instal·lar lleixes per les orenetes i plantar arbres i arbustos mediterranis per mallerengues i papallones. Es proposa posar caixes niu per ratpenats, afegir murs i refugis per dragons, renaturalitzar la piscina per afavorir la instal·lació de granotes i fer un hotel d’insectes.

Espai Palau Marianao

A Palau Mariano es proposa plantar espècies mediterrànies que tinguin un manteniment sostenible i facin ombra. Així mateix, es vol recuperar l’estètica original del parc i dedicar un espai a recuperar i reforçar la memòria ciutadana del lloc. Per a fomentar la instal·lació de mallerengues i ratpenats es proposa posar caixes niu i conservar troncs vells amb forats i esquerdes fresques. Finalment, es recomana construir murs de pedra i casetes de fusta per dragons, transformar la bassa per afavorir la reproducció d’amfibis i ocells i instal·lar horts, hotels d’insectes i refugis per papallones.

Espai Parc del Llor

A Parc del Llor es proposa fer una intervenció en les xarxes de recollida d’aigua per reduir els costos d’aigua. Quant a la vegetació, cal distribuir-la de manera “orgànica” i instal·lar espècies autòctones amb flor que no requereixin molt manteniment i afavoreixin la biodiversitat. Cal millorar la connectivitat, la seguretat i l’accessibilitat i afavorir la socialització. A més, es recomana fer pedagogia sobre la biodiversitat de l’espai. Per als animals, se suggereix instal·lar o mantenir elements artificials o naturals que puguin afavorir l’establiment de diverses espècies com murs de pedra o fusta morta.

Si vols consultar més informació sobre aquest projecte consulta aquesta pàgina.

Si vols que el nostre equip t’ajudi a dinamitzar o desenvolupar iniciatives per fomentar la participació de la ciutadania en les accions de millora de la biodiversitat del teu municipi pots contactar amb nosaltres.

Text escrit per Mariona Ferrandiz i Anna Mª Morales

Sant Boi Respira + Verd pretén renaturalitzar els espais de la ciutat per incrementar la biodiversitat i així també millorar el benestar i salut de les persones. Aquest projecte s’està implementant en patis i parcs del municipi de Sant Boi amb la participació de la ciutadania, a través de sessions de dinamització en les que participa Replantegem.

Últims articles

Search