Voleu solucionar problemes derivats de la mobilitat, el canvi climàtic, la contaminació i la pèrdua de biodiversitat per millorar la salut de la ciutadania?

Treballem conjuntament per aconseguir-ho!

Us preocupa...

Inclusió

La inclusió de tots els col·lectius a l’espai públic?

Contaminació

La contaminació atmosfèrica?

Mobilitat sostenible

La mobilitat sostenible?

Espais Verds

La manca d’espais verds de qualitat?

Biodiversitat

La pèrdua de la biodiversitat?

Emergència climàtica

La lluita contra l’emergència climàtica?

Via pública

Com transformar la via pública amb mesures anti-covid?

Qualitat de vida

La qualitat de vida de la ciutadania?

Replantegem

Conèixer,
co-dissenyar
i transformar

Desenvolupem projectes per a replantejar les ciutats a través de

La diagnosi col·laborativa de la biodiversitat urbana i de la qualitat de la vida quotidiana.

El co-disseny d’accions de transformació a partir de la informació obtinguda i les inquietuds de la ciutadania.

La transformació tant física com de consciències, donant eines per co-responsabilitzar la ciutadania.

Les transformacions permeten

Cohesion

Cohesionar els barris establint vincles entre les persones que hi viuen.

Disminuir la contaminació.

Promoure canvis de mobilitat fent la ciutat més inclusiva i sostenible.

Incrementar el nombre d’espais verds de qualitat.

Frenar la pèrdua de la biodiversitat.

Lluitar contra l’emergència climàtica.

Millorar la salut de la ciutadania.

Som un equip multidisciplinar que utilitzem l’educació ambiental i la ciència ciutadana com a una poderosa eina de transformació social i de protecció del territori.

Treballem a escala de ciutat, de barri, d’entorn escolar o de centre educatiu.

Qui son els nostres clients

Ajuntaments

amb ganes de fomentar el treball multidisciplinar a les seves àrees d’urbanisme, medi ambient, educació, participació, obres públiques, parcs i jardins, transició energètica, mobilitat…
Com ho fem?

Centres educatius

amb ganes de fomentar el treball multidisciplinar, l’empoderament, el joc per a l’aprenentatge, la realització d’activitats als entorns escolars, canvis als patis i espais exteriors…
Com ho fem?

Ajuntaments

amb ganes de fomentar el treball multidisciplinar a les seves àrees d’urbanisme, medi ambient, educació, participació, obres públiques, parcs i jardins, transició energètica, mobilitat…

Centres educatius

amb ganes de fomentar el treball multidisciplinar, l’empoderament, el joc per a l’aprenentatge, la realització d’activitats als entorns escolars, canvis als patis i espais exteriors…

Ja hem realitzat aquest projecte a

Castellar del Vallès
(2019)

Estem realitzat aquest projecte a

Castellar del Vallès
(2021)

Ens han donat un premi!

Premi de Recerca Científica de l’Ajuntament de Barcelona 2020

Han parlat de nosaltres a

Projectes de recerca científica actuals amb participació ciutadana com a denominador comú.

30/10/2020

“Sabadell té una gran riquesa d’arbres, però hi predominen poques espècies autòctones”

Mariona Ferrandiz
CREAF

Mariona Ferrandiz en La2

La2, LaMetro (2020)

Connexió en directe des de Sabadell per parlar del projecte Vivim, respirem, rePLANTegem Sabadell.

Presentació dels primers resultats del projecte Vivim, Respirem, RePLANTegem Sabadell.

28/02/2020

Quins passos heu de seguir per a replantejar la ciutat?

Contacteu amb replantegem a través del mail hola@replantegem.cat o trucant al +34 630 65 72 18. Us respondrem el més aviat possible i estarem encantades de rebre-vos i parlar de qualsevol qüestió.

Si ho preferiu podeu omplir aquest formulari per poder avaluar la situació de la teva ciutat i analitzarem el vostre cas abans de trucar-vos.

FAQs

Si el teu municipi té importants mancances d’espai verd, si els carrers prioritzen la circulació de vehicles en relació a la dels vianants, si s’està perdent la vida social a les places, si hi ha molta contaminació…

Resolem tots aquests dubtes en una reunió de presa de contacte on podreu:

  • Conèixer cada una de les etapes en que estructurem el projecte.
  • Aclarir els dubtes sobre les possibilitats reals de replantejar la vostra ciutat.
  • Confirmar si aquest projecte és el que realment us interessa o si és millor una altra opció.
  • Saber quin tipus de projecte s’adequa més a les necessitats de la ciutat.
  • Clarificar tots els dubtes per arrencar el projecte amb total seguretat i un pla estructurat.

Aquest és un projecte de ciutat, adreçat a tota la ciutadania. Específicament es treballarà amb entitats i col·lectius de barri (associacions de veïns, esplais, associacions de comerciants, centres cívics…) i també amb la comunitat educativa (alumnat, professorat i direcció i gestió de centres educatius, AFAs…).

Si el centre escolar té importants mancances d’espai verd, si el pati escolar està prioritzat per jocs de pilota i no per a tots els col·lectius, si hi ha molta contaminació, si l’equip directiu té motivació per a treballar temes relacionats amb el medi ambient, si hi ha reivindicacions de l’AFA sobre camins escolars…

Resolem tots aquests dubtes en una reunió de presa de contacte on podreu:

  • Conèixer cada una de les etapes en que estructurem el projecte.
  • Aclarir els dubtes sobre les possibilitats reals de replantejar el vostre centre escolar.
  • Confirmar si aquest projecte és el que realment us interessa o si és millor una altra opció.
  • Saber quin tipus de projecte s’adequa més a les necessitats del vostre centre escolar.
  • Clarificar tots els dubtes per arrencar el projecte amb total seguretat i un pla estructurat.

Centres d’educació infantil de 0 a 6 anys, primària, secundària, estudis post-obligatoris, de cicles formatius, ensenyaments artístics, educació d’adults, educació especial i currículums adaptats.

En aquest projecte pensem que una part molt important és el treball als centres educatius. Les actituds positives cap al medi desenvolupades durant els primers anys de vida tendeixen a ser permanents i constitueixen un dels factors més importants en el desenvolupament del compromís ambiental. A més, els centres educatius són el motor de canvi de les ciutats ja que a més d’acollir infants son espais on moltes persones s’hi desplacen diàriament, i en fan un ús intensiu.

Adaptem o creem les sessions didàctiques en funció de l’edat de l’alumnat i/o interessos del centre educatiu.

Sí, el projecte es realitzarà a tota la ciutat o només a una part com per exemple algun barri o entorn educatiu en funció de l’interès, la superfície i el pressupost total del projecte.

Està pensat per a durar entre 9 i 12 mesos. En el cas de treballar en centres educatius l’ideal és treballar durant tot un curs escolar.

A través de l’anàlisi tècnic dels espais de la ciutat, barri, entorn escolar o pati escolar es proporcionen un seguit de documents amb la informació obtinguda així com directrius per tal de poder guiar la transformació dels espais espais verds per a què millorin.

Mitjançant la implementació d’intervencions. Disposem d’un catàleg que recull una vintena d’accions per renaturalitzar la trama urbana, classificades en 4 àmbits: Estructures per la fauna, Creació de nous hàbitats, Qualitat de l’espai públic, i Millora dels edificis.

Per replantejar la ciutat cal conèixer-la, co-dissenyar-la i transformar-la per tal de millorar tant la qualitat del verd (és a dir, seva capacitat per acollir biodiversitat) com la qualitat de la vida quotidiana. Utilitzem l’educació ambiental i la ciència ciutadana com a una poderosa eina de transformació social i de protecció del territori, ja que la millora de l’entramat urbà es realitza mitjançant actuacions i activitats d’educació ambiental transversals i participatives implicant a la ciutadania en el coneixement, la concreció i l’elaboració de propostes per a reverdir el seu municipi.

Per a treballar la qualitat del verd urbà s’analitzen els espais verds que actuen com a petits refugis de natura (principalment les places i els parcs). Per treballar la vida quotidiana s’analitza on es situen i com son el conjunt d’activitats i tasques (productives, reproductives, comunitàries…) que les persones realitzen durant el seu dia a dia per tal de complir amb les seves necessitats diàries així com espais públics que permeten a les persones i altres espècies anar d’un punt a un l’altre de la ciutat.

Els centres educatius son un punt fonamental on centrar esforços per al replantejament de la ciutat. Al ser espais on moltes persones s’hi desplacen diàriament i en fan un ús intensiu, son equipaments i entorns ideals on es poden implementar accions per a promoure canvis a la ciutat en benefici de tothom. A més, els centres educatius acullen una determinada franja d’edat de població vulnerable a la contaminació atmosfèrica, el canvi climàtic, la falta de verd… Per tant, transformar els centres educatius i els entorns per on passa diàriament l’alumnat, professorat i famílies té un impacte positiu per aquests i altres col·lectius de la ciutat. A més, els centres educatius són un punt calent de vida quotidiana ja que tenen un grau elevat de socialització entre les persones que hi entren i hi surten diàriament. Per tant, els centres educatius ofereixen la possibilitat d’una transformació mental gràcies a la conscienciació d’un gran nombre de persones de diverses edats i condicions.

Als centres educatius tenim dues línies d’actuació:

Amb l’alumnat

Es realitzen sessions formatives a mida centrades en la diagnosi, co-disseny i transformació del verd i de la vida quotidiana amb centres educatius a través d’unitats didàctiques. Aquestes estan dissenyades per alumnat tant de primària, secundària, batxillerat com d’altres tipus de formació. Les sessions formatives es poden realitzar tant dins com fora del centre educatiu. És fonamental aprofitar sinergies existents entre altres projectes de ciutat i centres educatius (ex: emergència climàtica, qualitat de l’aire, pacificació, infraestructura verda…). També creiem fonamental treballar amb centres educatius amb equips directius dels centres i les AMPAs/AFAs implicades en aquestes temàtiques.

Amb el professorat

Es realitzen sessions formatives a mida amb l’objectiu de formar professorat en temes de ciència ciutadana i en co-creació de propostes de transformació de la ciutat per tal de que aquest pugui desenvolupar projectes d’aquesta temàtica de manera autònoma i/o a través d’un acompanyament. A través d’aquests cursos es busca implicar professorat dels centres escolars a la biodiversitat urbana, formant part d’un espai de debat de ciutat, en representació d’un col·lectiu, per tal de fer un municipi a la mida de tothom i de qualitat. Els cursos es poden fer en modalitat presencial i online i també es poden reconèixer com a crèdits de formació de professorat.