Tens una empresa i vols descobrir com treballar la responsabilitat social empresarial tot millorant-ne la imatge, el benestar de les persones treballadores i el medi ambient?

Treballem amb empreses com la teva per a implementar mesures i fer front a aquests reptes!

Les empreses del segle XXI compromeses amb el progrés de la societat en què operen han d’explorar alternatives per establir la seva estratègia de negoci en línia amb els ODS de les Nacions Unides. Els ODS són una agenda integral i multidimensional —referida a les tres dimensions del desenvolupament sostenible (l’econòmica, la social i l’ambiental)— d’aplicació universal i que es despleguen mitjançant 17 objectius. Traspassen les fronteres i són rellevants tant per a les relacions laborals com per als mercats i la comunitat. Les empreses no podeu prosperar en un món de pobresa, desigualtat, incertesa i estrès ambiental, i per això teniu un interès vital a contribuir que els ODS es compleixin.

A l’era global, la governança de les qüestions que afecten la població mundial no se circumscriu ja a l’actuació d’un únic actor (els estats i les organitzacions intergovernamentals), sinó que interpel·la d’altres actors com les empreses que, amb diferents responsabilitats i àrees d’influència, poden contribuir, amb les seves actuacions, a configurar un futur diferent per a una gran majoria de la població.

Ser una empresa sostenible no és una opció, és una obligació!

Replantegem

Conèixer,
co-dissenyar
i transformar

la teva empresa i els seus exteriors

Desenvolupem projectes per a replantejar la relació que té l’empresa amb la qualitat de vida de les persones treballadores i el medi ambient a través de

Una auditoria sobre la qualitat del verd i de la qualitat dels espais per a les persones treballadores de l’empresa.

El co-disseny d’accions de transformació a partir de la informació obtinguda i les inquietuds de l’empresa i treballadores.

L’acompanyament en la transformació de l’empresa tant física com de consciències.

Aquest procés i les transformacions que es duen a terme permeten assolir els següents punts dels ODS

A més de l’assoliment d’aquests ODS aquest procés de replantejament també permet:

L'aillament tèrmic

La promoció de la imatge de l’empresa a través de la inversió en projectes que fan front a l’emergència climàtica, que disminueixen la contaminació i que contribueixen a frenar la pèrdua de biodiversitat.

responsabilitat social corporativa

El compliment amb la responsabilitat social corporativa.

Revalorització del valor de l'immoble

La revalorització del valor de l’immoble a través del valor afegit de les millores arquitectòniques i dels espais de l’empresa.

Aillament tèrmic

L’aïllament tèrmic a través de cobertes verdes suposa un estalvi energètic considerable.

Els beneficis d’actuar ara contra la pèrdua de la biodiversitat i el canvi climàtic compensen les importants inversions inicials. 

Tot i així, també hi ha petites intervencions (de baix cost) amb impacte important.

Assolir els ODS està a l’abast de totes les empreses!

Som un equip multidisciplinar amb professionals d’àrees com la biologia de la conservació, l’urbanisme, l’arquitectura, l’antropologia i considerem que la implicació de les empreses en el canvi de paradigma urbanístic és essencial per a la lluita contra l’emergència climàtica i la pèrdua de biodiversitat.

Som un equip multidisciplinar amb professionals d’àrees com la biologia de la conservació, l’urbanisme, l’arquitectura, l’antropologia i considerem que la implicació de les empreses en el canvi de paradigma urbanístic és essencial per a la lluita contra l’emergència climàtica i la pèrdua de biodiversitat.

Qui son els nostres clients

empreses

Empreses

amb ganes de participar en el compliment dels objectius de desenvolupament sostenible millorant tant els seus espais interiors com exteriors per tal d’afavorir un millor ambient de treball així com la millora de la salut de les persones treballadores i del planeta.

parcs empresarials

Parcs empresarials

que volen ser un motor catalitzador de l’economia circular al territori, la sostenibilitat i l’ocupació a través de la re-urbanització verda.
Replantegem empreses y parcs empresarials

Empreses

amb ganes de participar en el compliment dels objectius de desenvolupament sostenible millorant tant els seus espais interiors com exteriors per tal d’afavorir un millor ambient de treball així com la millora de la salut de les persones treballadores i del planeta.

Parcs empresarials

que volen ser un motor catalitzador de l’economia circular al territori, la sostenibilitat i l’ocupació a través de la re-urbanització verda.

Quins passos heu de seguir per a replantejar la teva empresa o parc empresarial

Contacteu amb replantegem a través del mail hola@replantegem.cat o trucant al +34 630 65 72 18. Us respondrem el més aviat possible i estarem encantades de rebre-vos i parlar de qualsevol qüestió.

Si ho preferiu podeu omplir aquest formulari per poder avaluar la situació de la teva empresa o parc empresaria i analitzarem el vostre cas abans de trucar-vos.

FAQs

Si la teva empresa o parc empresarial té importants mancances d’espai verd, si els espais exteriors pràcticament no s’utilitzen, si es vol fomentar la vida social entre personal de l’empresa, si hi ha contaminació atmosfèrica o de soroll… Tant si compteu amb un pressupost ajustat o com amb un de més gran qualsevol acció contribueix a la millora tant del personal com del medi ambient i la imatge de l’empresa!

Resolem tots els dubtes que pugueu tenir en una reunió gratuïta de presa de contacte on podreu:

  • Conèixer cada una de les etapes en que estructurem el projecte.
  • Aclarir els dubtes sobre les possibilitats reals de replantejar la vostra empresa o parc empresarial.
  • Confirmar si aquest projecte és el que realment us interessa o si és millor una altra opció.
  • Saber quin tipus de projecte s’adequa més a les necessitats de la vostra empresa o parc empresarial.
  • Clarificar tots els dubtes per arrencar el projecte amb total seguretat i un pla estructurat.

El projecte va adreçat a empreses compromeses amb la salut física i mental de les treballadores així com amb la situació ambiental actual i pensen en com poden actuar de manera que protegeixin el planeta i els seus treballador guanyin confort.

Els treballadors gaudiran d’entorns més agradables als moments de les pauses i els facilitarà la desconexió i disminució de l’estrès. A més, l’Organització Mundial de la Salut considera que els espais verds urbans són imprescindibles pels beneficis que aporten al benestar físic i emocional, donat l’escàs espai disponible a les grans ciutats, aquest tipus de cobertes, públiques o privades no fan més que complementar aquest objectiu de millora.

Les empreses causen un impacte al lloc on es troben i seria convenient minimitzar-lo, a més a més les persones hi passen moltes hores i és important vetllar pel seu confort i salut tant mental com física.

El projecte sol durar entre 2 i 6 mesos ja que es realitzen diverses activitats on es busca la implicació del personal en alguns moments del procés.

La implicació del personal varia en funció de les característiques de cada empresa o parc empresarial i, sobretot, és una qüestió que depèn tant de la direcció com del personal que realment s’hi implicarà. Així doncs ens assegurem que les persones implicades tenen un interès real d’avançar en aquesta direcció.

A més dels ODS, segons el The Global Risks Report del 2021 fet pel World Economic Forum les empreses hauran de fer front durant els propers deu anys als següents riscos que són molt probables:

  • Fenòmens climàtics extrems
  • Que no funcionin les polítiques de mitigació i adaptació al canvi climàtic
  • Els danys ambientals provocats pels humans
  • Les malalties infeccioses
  • La pèrdua de biodiversitat

Segons el mateix informe els riscos de major impacte (els que requeriran major inversió) per a les empreses són:

  • Les malalties infeccioses
  • Que no funcionin les polítiques de mitigació i adaptació al canvi climàtic
  • Les armes de destrucció massiva
  • La pèrdua de biodiversitat
  • La crisi per falta de recursos naturals

Considerem que amb la realització d’aquests projectes es poden assolir part dels objectius 3 sobre salut i benestar; 4 sobre educació de qualitat; 9 sobre indústria, innovació i infraestructures; 11 sobre ciutats i comunitats sostenibles; 13 sobre acció climàtica; i 15 sobre vida terrestre. Aqui trobaràs més informació sobre els ODS.

A Hong Kong un grup d’oficinistes tenen un hort urbà al sostre del gratacel del seu lloc de treball. Cuidar-se’n permet potenciar les relacions socials i fomentar l’equip de treball així com contribuir a la sostenibilitat. Podeu saber-ne més detalls en aquest vídeo.

De totes les fites d’aquest objectiu des de Replantegem treballem amb les següents:

ODS 3 Salut i benestar

3.4 Per a 2030, reduir en un terç la mortalitat prematura per malalties no transmissibles, mitjançant la prevenció i el tractament, i promoure la salut mental i el benestar.

3.9 Per a 2030, reduir substancialment el nombre de morts i malalties causats per productes químics perillosos i la pol·lució de l’aire, l’aigua i el sòl.

Mira quines coses concretes es poden aconseguir!

La disminució de l’estrès i l’augment de la productivitat de les persones treballadores a través de l’increment d’espais verds i agradables a l’empresa.

La facilitat i possibilitat de realitzar pauses i dinars agradables i saludables a l’aire lliure, ampliant espais útils vitals gràcies a l’augment de vegetació i la renovació dels espais exteriors.

La promoció de la vida social i la interacció de les persones treballadores a través de la creació de nous espais que faciliten l’intercanvi entre treballadores als seus espais interiors.

L’aïllament acústic a través de vegetació, que permet disminuir fins a 8 decibels i, per tant, millora sensiblement la qualitat de vida de les treballadores de l’edifici.

La regulació de la temperatura i la humitat a través de l’augment de la vegetació, fet que suposa un major confort per a les persones treballadores.

La millora de la qualitat de l’aire a partir de l’augment de vegetació, ja que les plantes actuen com a filtres de la pol·lució i regeneren l’aire, fet que té un impacte directe sobre la millora de la salut de les treballadores.

De totes les fites d’aquest objectiu des de Replantegem treballem amb la següent:

ODS 4 Educació de qualitat

4.7 Per a 2030, garantir que tot l’alumnat adquireixi els coneixements teòrics i pràctics necessaris per a pro­moure el desenvolupament sostenible, a través, entre d’altres, de l’educació per al desenvolupament sostenible i l’adopció d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de gènere, la promoció d’una cultura de pau i no-violència, la ciutadania mundial i la valoració de la diversitat cultural i de la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible.

Mira quines coses concretes es poden aconseguir!

L’adquisició de nous coneixements tant teòrics com pràctics per part de les treballadores i equip directiu que permeten el desenvolupament sostenible a través de les diferents activitats que es proposen per abordar el replantejament de l’empresa.

La formació del personal en educació ambiental ofereix la possibilitat d’una transformació mental.

De totes les fites d’aquest objectiu des de Replantegem treballem amb la següent:

ODS 9 Indústria innovació infraestructures

9.4 Per a 2030, modernitzar les infraestructures i reconvertir les indústries perquè siguin sostenibles, usant els recursos amb més eficàcia i promovent l’adopció de tecnologies i processos industrials nets i racionals ambientalment, i aconseguint que tots els països adoptin mesures d’acord amb les capacitats respectives.

Mira quines coses concretes es poden aconseguir!

La formació del personal en educació ambiental afavoreix la presa de decisions més sostenibles per a l’empresa com l’ecodisseny, la incentivació de comportaments sostenibles dels clients…

La disminució de la petjada de carboni a través de l’augment de la vegetació (que fixa carboni)

De totes les fites d’aquest objectiu des de Replantegem treballem amb les següents:

ODS 11 Ciutats i comunitats sostenibles

11.3 Per a 2030, augmentar la urbanització inclusiva i sostenible, així com la capacitat de planificar i gestionar de manera participativa, integrada i sostenible els assentaments humans a tots els països.

11.4 Redoblar els esforços per a protegir i salvaguardar el patrimoni cultural i natural del món.

11.6 Per a 2030, reduir l’impacte ambiental negatiu per capita de les ciutats, amb especial atenció a la qualitat de l’aire, així com a la gestió dels residus municipals i d’altre tipus.

11.7 Per a 2030, proporcionar accés universal a zones verdes i espais públics segurs, inclusius i accessibles, en particular per a les dones i els infants, les persones grans i les persones amb discapacitat.

Mira quines coses concretes es poden aconseguir!

L’empoderament de les persones treballadores en temes de desenvolupament sostenible gràcies a la participació del co-disseny de les accions de replantejament de l’empresa.

La protecció de la biodiversitat existent a la zona a través de la naturalització de les empreses.

La millora dels nivells de contaminació a través filtració de pols en aerosol i partícules de smog per la vegetació.

La naturalització dels exteriors de les empreses permet l’accés de les treballadores a zones verdes i als seus beneficis associats.

De totes les fites d’aquest objectiu des de Replantegem treballem amb les següents:

ODS 13 Acció climàtica

13.1 Enfortir la resiliència i la capacitat d’adaptació als riscos relacionats amb el clima i els desastres naturals a tots els països.

13.3 Millorar l’educació, la conscienciació i la capacitat humana i institucional en relació amb la mitigació del canvi climàtic, l’adaptació a aquest, la reducció dels efectes i l’alerta primerenca.

Mira quines coses concretes es poden aconseguir!

La prevenció d’inundacions gràcies a que la major superfície vegetada i de terra permet absorbir més aigua de la pluja, redueix el vessament i endarrereix el retorn de l’aigua al clavegueram, contribuint a una major seguretat en dies de temporal.

La disminució de l’efecte “illa de calor” urbà (diferència de temperatura de l’aire a les grans ciutats respecte els seus entorns, essent 5 o 10ºC més elevada a la ciutat) a través de l’augment de la superfície verda, fent que el clima entre ciutat i entorn sigui més similar.

L’educació ambiental contribueix a la conscienciació en relació a les possibilitats reals de mitigació del canvi climàtic, a l’adaptació a aquest i a la reducció dels seus efectes.

De totes les fites d’aquest objectiu des de Replantegem treballem amb les següents:

ODS 15 Vida terrestre

15.5 Emprendre accions urgents i significatives per a reduir la degradació dels hàbitats naturals, aturar la pèrdua de biodiversitat i, per a 2020, protegir les espècies amenaçades i evitar-ne l’extinció.

15.8 Per a 2020, adoptar mesures per a prevenir la introducció d’espècies exòtiques invasores i reduir-ne de forma significativa els efectes en els ecosistemes terrestres i aquàtics, i controlar o erradicar les espècies prioritàries.

Mira quines coses concretes es poden aconseguir!

La creació de nous hàbitats per a la fauna als exteriors de les empreses afavoreix que noves espècies o individus s’hi puguin establir i, per tant, afavorir la biodiversitat.

La diagnosi i les accions de transformació pel replantejament de l’empresa permeten erradicar les espècies exòtiques invasores com la vespa asiàtica, la cotorra de pit gris, la canya americana…

Replantegem empreses y parcs empresarials

Per replantejar una empresa o un parc empresarial cal coneixe’l, re-dissenyar-lo i transformar-lo per tal de millorar tant la qualitat del verd (és a dir, seva capacitat per acollir biodiversitat) com la qualitat dels espais a disposició de les persones treballadores. Utilitzem la gran diversitat de coneixements que tenim a l’equip de treball per tal de fer una diagnosi. Per a analitzar la qualitat del verd a l’empresa o parc empresarial s’analitzen els espais exteriors dels que disposa i s’avalua la seva capacitat d’actuar com a petits refugis de natura. Per a analitzar la qualitat dels espais per a les treballadores s’analitza on es situen i com són el conjunt d’activitats i tasques (productives, reproductives, comunitàries…) que les treballadores realitzen durant el seu dia a dia a l’empresa, incloent les activitats productives i també les de pauses, entrades i sortides de l’empresa i els espais que permeten a les persones anar d’un punt a un l’altre de l’empresa.